Kompostéry na domovní odpad

Kompostér, zdroj: www.vladeko.cz

Pro každého zahrádkáře jsou velkou pýchou velká a krásná rajčata, okurky, ředkvičky, brambory, saláty, mrkve, řepy a jiná zelenina či ovoce. Jenže jak toho dosáhnout? Jak vypěstovat co nejkrásnější plodiny, které budou vaší chloubou? Což takhle použít chemická hnojiva? Snad jedině v případě, že vypěstované produkty jíst nebudete. Jako mnohem lepší a ekologičtější řešení se nabízí kompostování. Kompostování je metoda využívání biologického odpadu k vytvoření kompostu, účinného přírodního hnojiva. Za prvé tak upotřebíte již jinak nevyužitelný materiál jako je odpad a za druhé tak získáte skvělé hnojivo v podstatě zadarmo.

Na kompostování je nejvhodnější odpad z kuchyně, tedy různé zbytky potravin a jídel, pytlíky čaje a zbytky ovoce a zeleniny. Můžete využít posekanou trávu, květy a listí, popel ze dřeva, hobliny či piliny a zemědělský hnůj. Naopak nevhodné jsou suroviny jako kovy, plasty, sklo a papír, prach z vysavače. Určitě tam nepatří problematické věci jako staré baterky, prošlé léky, nevyužité barvy a laky.

Pro vytvoření kvalitního kompostu je nejlepší kompostér. To je větší či menší dřevěná ohrada, kterou můžete umístit například do rohu zahrady. Dobrý kompostér by měl být vyroben z impregnovaného dřeva, aby byla zajištěna dlouhá trvanlivost ohrady. Kompostér je velmi jednoduchý na konstrukci, určitě jej zvládnete složit bez větších problémů.

Pokud chcete dosáhnout vytvoření opravdu kvalitního kompostu, tak jej často promíchávejte – vlhké materiály se suchými, zelené s hnědým (třeba tráva se zeminou), husté s řídkým. Hrubší materiály je lepší rozmělnit před přidáním do kompostéru. Často kontrolujte vlhkost a čas od času jej překopejte, zajistíte tak dostatečný příchod vzduchu. Kvalitní kompost by se měl vytvořit již za šest měsíců.

Reklama
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply